Instagram Facebook YouTube

School- en volksfeest Lievelde: 29, 30 en 31 mei 2021

School- en volksfeest

Het begin...
Lievelde vierde voor het eerst kermis in 1929. De basisschool Antonius werd gebouwd en met  het begin van onderwijs in Lievelde ontstond ook het verenigingsleven. Muziek en sport gingen een rol spelen in het leven van de Lieveldenaren. Er was behoefte aan een gemeenschappelijk volksfeest, een kermis en zo werd het bestuur gevormd van School- en Volksfeest Lievelde, dat de organisatie van dit festijn op zich nam.

De geschiedenis.
Kermis markeert de tijd. Het is een spiegel van de samenleving. In de vijftiger jaren, toen iedereen een werkpaard had, werden tijdens de volksspelen wedstrijden ringsteken te paard gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kermissen door de Duitsers verboden. Tijdens de Wederopbouw kwam de kermis weer helemaal terug. In deze periode van schaarste en hard werken bood het evenement de kans om een paar dagen uit de band te springen. In Lievelde werd na de oorlog kermis gevierd in de wei van Café Willemsen (later Hotel Reijrink, nu Loco eten en drinken). Deze weide lag op de plaats van het huidige Koningsplein. Zo zie je maar, de geschiedenis herhaalt zich.

Volksfeest.
Kermis is een volksfeest, dat mensen uit alle lagen van de bevolking aanspreekt. De kermis is voor iedereen. Er is veel veranderd in de loop der jaren, maar onveranderd blijft het kermisgevoel. De kermis is van oudsher een feest geweest voor jong en oud, een feest om de gemeenschapsbanden aan te halen. Samen plezier maken was en is nog steeds het motto van de kermis. Vele relaties vinden hun oorsprong op de kermis. Ook nu nog vertellen mannen en vrouwen, dat ze elkaar op de kermis ontmoet hebben en de kermis is nog steeds de plek om te zien en gezien te worden, om verliefd te worden.

Laat een reactie achter

terug naar boven